کنتور های  برق ( کنتور دیجیتال )

 

کنتور  برق وسیله ای است که مقدار انرژی الکتریکی را اندازه گیری می کند و بر حسب کیلو وات ساعت ( ژول ) نشان می دهد.

 

مقدمه

با پیشرفت تکنولوژی در صنعت و صنایع نیرو ، وزارت نیرو ترجیح داده است که کنتور های دیجیتالی را که کیفیت و مشخصه های بهتری دارند را جایگزین کنتور های مکانیکی کنند.

 

با هدف تامین بخشی یا تمام انرژی الکتریکی واحدهای مسکونی دارای دسترسی به برق شهری و کاهش  هزینه های مربوط به قبوض برق این واحد ها می توان از سیستم های برق خورشیدی متصل به شبکه استفاده نمود.

 

در این سیستم ها انرژی الکتریکی تولید شده توسط پنل های خورشیدی توسط اینورترهای متصل به شبکه تبدیل به برق

می گردد که مورد استفاده تجهیزات الکتریکی داخل ساختمان میگردد همچنین مازاد توان تولید شده توسط این سیستم به شبکه برق سراسری تزریق می گردد.

درصورت نصب کنتور دوطرفه میتوان میزان انرژی فروخته شده به شبکه سراسری را اندازه گیری و مبلغ آن را از شرکت برق دریافت نمود.

در صورت استفاده از کنتورهای قدیمی درصورتی که میزان برق تولیدی سیستم بیش از میزان مصرف باشد برق تولیدی  وارد شبکه برق سراسری گردیده و کنتور بصورت معکوس چرخیده و از شماره قرائت کنتور برق کاسته می گردد.

 

واحد اندازه گیری:

معمولا واحد اندازه گیری در کنتور کیلو وات ساعت می باشد که برابر است با مقدار انرژی استفاده شده توسط یک بار یک کیلو واتی در طی یک ساعت یا ۳۶۰۰۰۰۰ژول.  توان راکتیو نیز با واحد کیلو وار ساعت اندازه گیری می شود.

لذا جهت آشنایی از نحوه کارکرد این کنتورها ابتدا به بررسی تفاوت این نوع از كنتورها با نوع مكانیكی می پردازیم:

كنتورهای مكانیكی

در کنتورهای مکانیکی تعین میزان مصرف برق از طریق نمراتور کنتور وبا کسر عدد فعلی از قبلی به دست می آید و مصرف به دست آمده را کلا مطابق با یک نرخ ( ساعات میان باری روز  ) محاسبه وبهای برق مشترک بدست میاید.

كنتورهای دیجیتال

در کنتور دیجیتالی سه تعرفه ،مصرف در 24ساعت شبانه روز به سه بازه زمانی شامل ساعات میان باری (روز) ،ساعات اوج بار(شب) ،وساعات کم باری (آخر شب) تقسیم شده ونرخ هر کدام متفاوت و به ترتیب با ضرایب 1، 5/2، 25 %  نسبت به نرخ ساعات میان باری مساحبه می گردد.

ساعات بازه زمانی در6ماه اول ودوم سال را در مثالی به صورت زیر مشخص شده است:

برای مثال اگر یک مشترک در 24 ساعت شبانه روز 20کیلو وات ساعت برق مصرف کند ودارای کنتور دیجیتالی باشد کنتور مصرف برق فوق را فرضا به سه بخش تقسیم می کند.

مصرف ساعات میان باری (روز ) =10کیلو وات ساعت

مصرف ساعات اوج بار (اول شب ) = 3کیلو وات ساعت

مصرف ساعات کم باری (آخر شب ) = 7 کیلو وات ساعت

ضریب×نرخ×مصرف = بهای برق مصرفی با کنتور دیجیتال

3850= (25/0×200×7) +(5/2×200×3) + (1×200×10)

بهای برق مصرفی معادل 3850ریال در یک شبانه روز می باشد.

 

کنتور دیجیتال

مشکلاتی از قبیل دقت پایین – امنیت کم – امکان دستکاری و برق دزدی آسان و… در کنتورهای آنالوگ و از همه مهمتراین که مورد تایید و استفاده شرکت های برق منطقه ای می باشد. تعرفه بندی کافی بود تا سرو کله کنتورهای دیجیتال پیدا شود. از دیگر قابلیت آن امکان قرائت کنتور از طریق پورت نوری مادون قرمز میباشد . همچنین تلفات داخلی نسبت به نوع آنالوگ به مقدار چشمگیری کاهش می یابد.

اساس كار كنتور چیست ؟

كنتور ها بر اساس نیروی الكترومغناطیس عمل می كنند . اگر از یك سیم پیچ جریان برق بگذرد در اطراف آن یك میدان مغناطیسس ایجاد می شود كه شدت و جهت این میدان به جریان عبوری از سیم پیچ بستگی دارد .

در كنتور های تكفاز دو دسته سیم پیچ وجود دارد كه یكی از آنها دارای تعداد دور كم و قطر بیشتر نسبت به دیگری است . سیم پیچ ضخیمتر با دور كمتر را سیم پیچ جریان و دیگری را سیم پیچ ولتاژ می نامند.

نحوه نصب كنتور تكفاز در مدار چگونه است ؟

سیم فاز را به سر سیم پیچ جریان وصل نموده و از سر دیگر آن فاز را می گیرند  و دو سر سیم پیچ ولتاژ را به فاز و نول وصل می كنند . زمانی كه مصرف كننده ای به كنتور وصل می شود جریان از سیم فاز و نول می گذرد .به عبارت دیگر جریان مصرف كننده از سیم پیچ جریان می گذرد و در آن یك میدان مغناطیسی ایجاد می كند .سیم پیچ ولتاژ كه همیشه به برق وصل است و دارای یك میدان مغناطیسی ثابت است كه مقدار آن هیچ ارتباطی به مصرف كننده متصل شده به كنتور ندارد .

انواع كنتور كدامند ؟

برای مصارف خانگی دو نوع كنتور تكفاز و سه فاز بطور عام وجود دارند كه در دسته بندی كنتورها به نوع اكتیو معروفند اما در مصارف صنعتی می توان به كنتورهای راكتیو و كنتورهای دو تعرفه اشاره كرد.

 

مشخصات عمومی

روش اندازه گیری : True  R-M-S
نمایشگر : LCD دوردیفه با Back Light
ساعت دقیق داخلی با باطری پشتیبان با عمر طولانی
نمایش کلیه کمیت ها : ولتاژ،جریان،ضریب قدرت،توان و انرژی،(ظاهری،اکتیو،راکتیو) ،فرکانس(هرفازوفاز به فاز)
تنظیم پارامترها با صفحه کلید : ضرایبCT , PT ، صفر و شیب( span , zero )، تعرفه بندی، زمان ها و آلارم ها و
اتصالات : ترمینال پیچی( قابل جدا شدن)

مشخصات فنی

دقت ولتاژ و جریان :0.75
انرژی ها و توان ها : %0.5 %
هارمونیک ها : %1
محدوده ولتاژ : 350VAC
محدوده جریان : 5A , 1A
تغذیه : 90~270 V
سرعت انتقال خروجی سریال : 9600 bps

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *