programmable logic controller کنترل کننده قابل برنامه ریزی ای می باشد که در قسمت ورودی خود، اعداد را به صورت باینری دریافت کرده و آن ها را به وسیله ی برنامه ای که در حافظه ی خود توسط کامپیوتر در آن ذخیره شده است، پردازش می کند و خروجی را به اجرا کننده های فرمان می فرستد. درواقع plc همانند یک کامپیوتراست که به صورت کاملا صنعتی عمل می کند. هر plc از ۵ قسمت اصلی تشکیل شده است:
منبع تغذیه که وظیفه ی آن تبدیل ولتاژ های AC و ولتاژ های DC بالا ب ولتاژ AC پایین می باشد و باعث ایمنی در برابر نویز و نوسانات بالا نیز می شود.
پردازنده یا CPU که وظیفه ی فعال کردگ خروجی مورد نظر با توجه به ورودی داده شده را بر عهده دارد.
حافظه یا Memory به منظور ذخیره سازی برنامه و اطلاعات
رابطه ی برنامه نویسی یا programmer که یا توسط صفحه و کلید های موجود در نمایشگر خود plc یا با استفاده از نرم افزار های ویژه هر یک از plc ها در کامپیوتر نوشته می شود.
ورودی و خروجی ها که برای دادن و گرفتن اطلاعات از plc قرار گرفته شده اند.
انواع plc ها در مدل های گوناگون و توسط شرکت های مختلف ساخته میشوند که بستگی به کاربرد آنان برای کنترل فرایند های مکانیکی و صنعتی توسط شرکت ها، نیروگاه ها، مراکز صنعتی و … مورد استفاده قرار می گیرند.
می توان plc ها را با توجه به اندازه ی حافظه و تعداد ورودی و خروجی به سه دسته تقسیم بندی کرد:plc کوچک که تعداد هر یک از ورودی و خروجی های آن ۴۰ بوده و دارای حافظه ی یک کیلوبایت حافظه برای ذخیره سازی اطلاعات می باشد که معمولا برای کنترل سیستم هایی با حجم کوچک مورد استفاده قرار می گیرند و برنامه نویسی آنها نردبانی (ladder) است. plc متوسط که داری ۱۲۸ ورودی و ب همان تعداد خروجی است و به اندازه ی چهار کیلو بایت توانایی ذخیره اطلاعات دارد. زبان برنامه نویسی آنان نردبانی یا نمادی است و و ساختاری مدولار دارند و توانایی تغییر و توسعه به صورت آسان را دارا می باشند. و در آخر plc های بزرگ که توانایی ذخیره بیش از چهار کیلوبایت اطلاعات و خروجی ها و ورودی هایی بیشتر از ۱۲۸ را دارا هستند. از این نوع plc برای عملیات های کنترلی پیچیده و بزرگ استفاده می شود و زبان برنامه نویسی آن سطح بالا( ST, FBD, SFC) است.
اصولا ۴ نوع plc توسط شرکت های سازنده آن (که معروف ترین آنان:زیمنس آلمان،تله مکانیک فرانسه،میتسوبیشی و Omronژاپن، آلن بردلی آمریکا و LG کره است که در بین آنان بیشترین سهم تولید plc مربوط به شرکت های زیمنس و آلن بردلی است) ساخته می شوند. این چهار نوع plc بستگی به شرکت سازنده، دارای نام مختلفی می باشد که در ادامه به بررسی انواع plc با استفاده از نام رایج می پردازیم.
۱_مینی پی ال سی ها (Mini PLC):
این مدل از plc به علت راه حل بهینه برای اتوماسیون صنعتی، مدریت ساده و کاربردی بودن آن فراگیر می باشد. این نوع، از سه قسمت ماژول، پایه کارت های افزایش ماژول تغذیه و قطعات جانبی تشکیل شده است. ماژول شامل شامل ورودی ها و خروجی ها، صفحه نمایش و کلید می باشد و وظیفه ی پردازش مرکزی سیگنال ها برای قطعات را بر عهده دارد. پروژه های کوچک محل استفاده از این plc هاست و شرکت های مختف این نوع را با اسم های مختلفی نام گزاری می کنند، مثلا در شرکت امرون ب این مدل، zen می گویند و در شرکت زیمنس، به logo معروف است که در زیر شکل آن را مشاهده می کنید:
۲_پی ال سی های کمپکت (Compact PLC):
این نوع از plc ها از سه بخش تغذیه، پردازنده(CPU) و ورودی خروجی ها تشکیل شده است ک همه ی آنان ها در یک باکس قرار دارند و به صورت یکپارچه و در کنار هم متصل بوده و یک واحد تلقی می شوند. این نوع از plc ها حدود کار محدودی دارند و برخی از آنان غیر قابل توسعه می باشند. از این مدل plc در پروژه های متوسط استفاده می کنند.در زیر PLC کمپکت شرکت زیمنس را مشاهده می کنید:
۳_پی ال سی های ماژولار (Modular PLC):
در این plc ها سه بخش اصلی(تغذیه CPU و ورودی خروجی ها) از یک دیگر جدا هستند و می توان آن ها را جدا جدا در کنار هم چید تا یک plc شکل گیرد. مزیت plc های ماژول نسبت به مدل compact این است که می توان چندین ماژول ورودی خروجی به آن افزود تا نیازی به plc جدید نداشته باشیم و در واقع توانایی ما را در ساخت پروژه خود بالا می برد. البته می دانیم که هر چه قدر که تعداد ورودی خروجی ما بیشتر شود CPU ما نیز باید قوی تر باشد تا بتواند بازده ی خود را داشته باشد. در ادامه PLC ماژولار شرکت زیمنس را میبینید:
۴_پی ال سی های رَک ( Rack PLC):
این نوع از plc مانند plc های ماژولار است ولی تفاوت آن این است که پشت آن یک ماژول مرکزی تعبیه شده است که رابط تمام ماژول ها به یکدیگر است، در حالی که در plc ماژولار همه ی تجهیزات به هم وصل می شوند. این plc به صورت عمودی نصب میشود و حجم وسیعی از سیگنال ها رو می تواند پوشش دهد. در ادامه PLC رک شرکت زیمنس را میبینید:
بدون دیدگاه